Stroomstoring Haarlemmermeer

Op een willekeurige dag kan het gebeuren: een stroomstoring. Het kan voor veel overlast zorgen en het is belangrijk om te weten wat je moet doen als het jou overkomt. In dit artikel gaan we dieper in op de stroomstoring die plaatsvond in Haarlemmermeer en hoe je erachter kunt komen of er een stroomstoring is in jouw buurt.

De stroomstoring in Haarlemmermeer

Op 17 juni 2021 vond er een stroomstoring plaats in Haarlemmermeer. Het begon rond 11 uur ’s ochtends en duurde ongeveer een uur. De storing werd veroorzaakt door een defect in een transformatorstation. Hierdoor zaten ongeveer 20.000 huishoudens en bedrijven zonder stroom.

De stroomstoring zorgde voor veel overlast. Zo werkten verkeerslichten niet meer, waardoor het verkeer vastliep. Ook konden mensen niet meer pinnen en vielen sommige treinen uit. Gelukkig was de storing na een uur verholpen en kwam alles weer langzaam op gang.

Hoe kom je erachter of er een stroomstoring is in jouw buurt?

Als er een stroomstoring is in jouw buurt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is en hoe lang het gaat duren. Er zijn verschillende manieren om hierachter te komen:

Lokale nieuwsbronnen

De meest voor de hand liggende manier om erachter te komen of er een stroomstoring is in jouw buurt, is door het lokale nieuws te volgen. Dit kan via internet, radio of televisie. Lokale nieuwsbronnen zijn vaak als eerste op de hoogte van een stroomstoring en kunnen je snel informeren over de situatie.

Sociale media

Naast het lokale nieuws kun je ook gebruik maken van sociale media, zoals Twitter en Facebook. Veel netbeheerders hebben een eigen Twitter-account waarop ze updates plaatsen over stroomstoringen. Ook kun je via Twitter en Facebook contact opnemen met je netbeheerder als je vragen hebt over de stroomstoring.

Netbeheerder

Als je er niet achter komt via het lokale nieuws of sociale media, kun je ook contact opnemen met je netbeheerder. Dit is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het transport van elektriciteit en gas naar jouw woning of bedrijf. Op de website van je netbeheerder kun je vaak zien of er een storing is en hoe lang deze naar verwachting gaat duren.

Wat moet je doen bij een stroomstoring?

Als er een stroomstoring is, is het belangrijk om rustig te blijven en de volgende stappen te volgen:

Controleer of het alleen bij jou is

Controleer eerst of het alleen bij jou thuis is of dat de hele buurt zonder stroom zit. Als het alleen bij jou is, kan het zijn dat er een zekering is gesprongen of dat er een ander probleem is met de elektriciteit in jouw woning. In dat geval kun je het beste contact opnemen met een elektricien.

Haal stekkers uit het stopcontact

Haal alle stekkers uit het stopcontact om te voorkomen dat er kortsluiting ontstaat als de stroom weer aangaat.

Gebruik geen kaarsen

Gebruik geen kaarsen om te verlichten, omdat dit brandgevaarlijk kan zijn. Gebruik in plaats daarvan een zaklamp of een ander veilig alternatief.

Blijf uit de buurt van elektrische apparaten

Blijf uit de buurt van elektrische apparaten, omdat deze onverwachts weer aan kunnen gaan als de stroom weer aangaat.

Houd de koelkast en vriezer dicht

Houd de koelkast en vriezer dicht om te voorkomen dat de inhoud bederft. Als de stroom langer dan 4 uur uitvalt, is het verstandig om bederfelijke producten weg te gooien.

Conclusie

Een stroomstoring kan voor veel overlast zorgen, maar door rustig te blijven en de juiste stappen te volgen, kun je de schade beperken. Door het lokale nieuws te volgen, gebruik te maken van sociale media en contact op te nemen met je netbeheerder, kun je snel achterhalen wat er aan de hand is en hoe lang de storing naar verwachting gaat duren. Blijf altijd uit de buurt van elektrische apparaten en gebruik geen kaarsen om te verlichten. Zo kun je de stroomstoring veilig doorkomen.

Plaats een reactie