Stroomstoring Harderwijk

Op 22 juni 2021 werd Harderwijk getroffen door een stroomstoring. Veel inwoners van de stad zaten zonder stroom en waren afhankelijk van kaarsen en zaklampen. De oorzaak van de stroomstoring was een defect in een transformatorstation.

Hoe kom je erachter dat er een stroomstoring is?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen dat er een stroomstoring is in Harderwijk. De meest voor de hand liggende manier is om het lokale nieuws te volgen. Dit kan via internet, radio of televisie. Lokale nieuwszenders zoals Omroep Gelderland en RTV Nunspeet houden hun kijkers en luisteraars op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Een andere manier om erachter te komen dat er een stroomstoring is, is door gebruik te maken van sociale media. Op Twitter en Facebook worden vaak berichten geplaatst over stroomstoringen. Mensen delen hun ervaringen en geven elkaar tips over hoe ze de stroomuitval kunnen opvangen. Ook netbeheerders zoals Liander en Enexis plaatsen regelmatig updates over stroomstoringen op hun sociale media kanalen.

Wat te doen bij een stroomstoring?

Als je merkt dat er een stroomstoring is, is het belangrijk om rustig te blijven en de volgende stappen te volgen:

  1. Controleer of de buren ook zonder stroom zitten. Als dit het geval is, is de kans groot dat er sprake is van een stroomstoring.
  2. Controleer of de stoppen in de meterkast zijn doorgeslagen. Als dit het geval is, kun je proberen om de stoppen weer omhoog te zetten.
  3. Als de stoppen niet zijn doorgeslagen en de buren ook zonder stroom zitten, kun je contact opnemen met de netbeheerder. Zij kunnen je vertellen wat er aan de hand is en wanneer de stroom weer terugkomt.
  4. Zorg ervoor dat je altijd een noodpakket in huis hebt met onder andere kaarsen, zaklampen, batterijen en eten en drinken.

Hoe lang duurde de stroomstoring in Harderwijk?

De stroomstoring in Harderwijk duurde ongeveer twee uur. Liander, de netbeheerder in de regio, was snel ter plaatse om het probleem op te lossen. Door middel van een noodaggregaat konden belangrijke voorzieningen zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen van stroom worden voorzien.

Hoe voorkom je een stroomstoring?

Het voorkomen van een stroomstoring is niet altijd mogelijk, maar er zijn wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om de kans op een stroomstoring te verkleinen:

  • Zorg ervoor dat je elektrische apparaten regelmatig laat controleren en onderhouden.
  • Gebruik geen verlengsnoeren en verdeelstekkers, maar sluit apparaten rechtstreeks aan op het stopcontact.
  • Gebruik alleen apparaten die geschikt zijn voor de Nederlandse stroomvoorziening.
  • Sluit geen te zware apparaten aan op een stopcontact. Dit kan leiden tot overbelasting en kortsluiting.

Conclusie

Een stroomstoring kan vervelende gevolgen hebben, maar door rustig te blijven en de juiste stappen te volgen kun je de overlast beperken. Door regelmatig onderhoud te plegen aan elektrische apparaten en voorzichtig om te gaan met het gebruik van stroom, kun je de kans op een stroomstoring verkleinen.

Plaats een reactie