Stroomstoring Opmeer

Op een willekeurige dag kan het gebeuren: een stroomstoring. Het kan voor veel overlast zorgen en het is belangrijk om te weten wat je moet doen als het jou overkomt. In dit artikel gaan we dieper in op de stroomstoring die recentelijk plaatsvond in Opmeer en hoe je erachter kunt komen of er een stroomstoring is in jouw buurt.

De stroomstoring in Opmeer

Op 12 augustus 2021 werd Opmeer getroffen door een stroomstoring. Het begon rond 10 uur ’s ochtends en duurde ongeveer een uur. De oorzaak van de storing was een defect in een transformatorstation. Hierdoor kwamen ongeveer 2000 huishoudens zonder stroom te zitten.

De stroomstoring zorgde voor veel overlast. Mensen konden niet werken, apparaten werkten niet en sommige mensen zaten zonder verwarming of koeling. Ook verkeerslichten werkten niet, wat voor gevaarlijke situaties op de weg zorgde.

De netbeheerder, Liander, was snel ter plaatse om het probleem op te lossen. Na ongeveer een uur hadden alle huishoudens weer stroom.

Hoe kom je erachter of er een stroomstoring is in jouw buurt?

Als je denkt dat er een stroomstoring is in jouw buurt, zijn er verschillende manieren om hierachter te komen. Hieronder hebben we een aantal opties voor je op een rijtje gezet:

Lokale nieuwsbronnen

De lokale nieuwsbronnen zijn vaak als eerste op de hoogte van een stroomstoring. Dit kan via internet, radio of televisie zijn. Op de website van het Noordhollands Dagblad bijvoorbeeld, kun je het laatste nieuws uit de regio vinden. Ook kun je de lokale omroepen in de gaten houden, zoals Radio Spanning en WEEFF.

Sociale media

Sociale media kunnen ook een handige manier zijn om erachter te komen of er een stroomstoring is in jouw buurt. Op Twitter kun je bijvoorbeeld zoeken op de hashtag #stroomstoring of #opmeer. Hier vind je vaak berichten van mensen die ook zonder stroom zitten en kun je zien hoe groot het probleem is. Ook op Facebook kun je in lokale groepen vragen of er mensen zijn die zonder stroom zitten.

Netbeheerder

Als je er niet achter kunt komen via de lokale nieuwsbronnen of sociale media, kun je altijd contact opnemen met de netbeheerder. In het geval van Opmeer is dat Liander. Op de website van Liander kun je zien of er storingen zijn en hoe lang deze naar verwachting zullen duren. Ook kun je hier een storing melden als je denkt dat er iets mis is.

Wat te doen bij een stroomstoring?

Als je merkt dat er een stroomstoring is in jouw buurt, is het belangrijk om rustig te blijven en de volgende stappen te volgen:

Controleer of het alleen bij jou thuis is

Controleer of het alleen bij jou thuis is of dat de hele buurt zonder stroom zit. Als het alleen bij jou thuis is, kan het zijn dat er een probleem is met de meterkast of de stoppenkast. In dat geval kun je het beste een elektricien inschakelen.

Haal de stekkers uit de stopcontacten

Haal de stekkers uit de stopcontacten om te voorkomen dat er schade ontstaat als de stroom weer aangaat. Dit kan namelijk voor piekspanning zorgen.

Blijf uit de buurt van kaarsen en open vuur

Als je zonder stroom zit, kan het verleidelijk zijn om kaarsen aan te steken voor verlichting. Dit is echter niet zonder risico. Zorg ervoor dat je kaarsen en open vuur uit de buurt houdt van brandbare materialen en dat je er altijd bij blijft.

Houd de koelkast en vriezer dicht

Als de stroomstoring lang duurt, kan het zijn dat de koelkast en vriezer niet meer werken. Houd deze dan dicht om te voorkomen dat de inhoud bederft. Als de stroomstoring langer dan 4 uur duurt, kun je het beste de inhoud weggooien.

Conclusie

Een stroomstoring kan voor veel overlast zorgen, maar met de juiste informatie en voorbereiding kun je de schade beperken. Als je denkt dat er een stroomstoring is in jouw buurt, kun je dit op verschillende manieren achterhalen. Houd de lokale nieuwsbronnen en sociale media in de gaten en neem contact op met de netbeheerder als je er niet uitkomt. Als je zonder stroom zit, is het belangrijk om rustig te blijven en de juiste stappen te volgen om schade te voorkomen.

Plaats een reactie