Op een willekeurige dag kan het gebeuren: een stroomstoring. Het kan voor veel overlast zorgen en het is belangrijk om te weten wat je moet doen als het jou overkomt. In dit artikel gaan we dieper in op de stroomstoring die plaatsvond in Terneuzen en hoe je erachter kunt komen of er een stroomstoring is in jouw buurt.
De stroomstoring in Terneuzen
Op 22 juni 2021 werd Terneuzen getroffen door een stroomstoring. Het begon rond 10 uur ’s ochtends en duurde ongeveer een uur. De oorzaak van de storing was een defecte kabel in een verdeelstation. Hierdoor kwamen ongeveer 10.000 huishoudens en bedrijven zonder stroom te zitten.
De stroomstoring zorgde voor veel overlast. Zo werkten verkeerslichten niet meer, waardoor het verkeer vastliep. Ook konden mensen niet meer pinnen en vielen sommige liften stil. De brandweer moest zelfs enkele mensen uit liften bevrijden.
De netbeheerder, in dit geval Enduris, heeft hard gewerkt om de storing zo snel mogelijk op te lossen. Na ongeveer een uur hadden de meeste huishoudens en bedrijven weer stroom.
Hoe kom je erachter of er een stroomstoring is in jouw buurt?
Als je denkt dat er een stroomstoring is in jouw buurt, zijn er verschillende manieren om hierachter te komen. Hieronder hebben we een aantal opties voor je op een rijtje gezet:
1. Lokale nieuwsbronnen
De meest voor de hand liggende optie is om het lokale nieuws te raadplegen. Dit kan via internet, radio of televisie. Vaak wordt er bij een stroomstoring direct een bericht geplaatst op de website van de netbeheerder en/of de gemeente. Ook lokale nieuwswebsites en -omroepen zullen hier aandacht aan besteden.
2. Social media
Steeds meer mensen gebruiken social media om op de hoogte te blijven van nieuws en gebeurtenissen. Ook bij een stroomstoring kan dit handig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken op Twitter of Facebook naar berichten over een stroomstoring in jouw buurt. Vaak worden er ook foto’s en video’s gedeeld van de situatie ter plaatse.
3. Buren
Als je vermoedt dat er een stroomstoring is, kun je ook je buren vragen of zij ook zonder stroom zitten. Als dit het geval is, is de kans groot dat er inderdaad een storing is. Samen kun je dan kijken wat de beste oplossing is.
Wat te doen bij een stroomstoring?
Als je merkt dat er een stroomstoring is, is het belangrijk om rustig te blijven en de volgende stappen te volgen:
1. Controleer of het alleen bij jou thuis is
Controleer of de buren ook zonder stroom zitten. Als dit het geval is, is de kans groot dat er sprake is van een stroomstoring.
2. Meld de storing bij de netbeheerder
Als je denkt dat er sprake is van een stroomstoring, is het belangrijk om dit te melden bij de netbeheerder. Dit kan via het storingsnummer dat op de website van de netbeheerder te vinden is. Hier kun je ook zien of er al bekend is dat er een storing is en wat de verwachte duur van de storing is.
3. Bereid je voor op een langere storing
Als de stroomstoring langer duurt, is het belangrijk om je hierop voor te bereiden. Zorg dat je voldoende eten en drinken in huis hebt en dat je bijvoorbeeld een zaklamp en batterijen bij de hand hebt. Ook kun je kijken of je bij familie of vrienden terecht kunt als het te lang duurt.
Conclusie
Een stroomstoring kan voor veel overlast zorgen. Het is daarom belangrijk om te weten wat je moet doen als het jou overkomt. Als je denkt dat er een stroomstoring is in jouw buurt, kun je het beste het lokale nieuws raadplegen, social media checken of je buren vragen. Als er inderdaad sprake is van een stroomstoring, is het belangrijk om rustig te blijven en de stappen te volgen die we hierboven hebben beschreven. Zo kun je de overlast zoveel mogelijk beperken.